Η ΑΕΚ θα αρχίσει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της στην Ευρώπη από τον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League
Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κατακτήσει τη Super League, όμως θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση που αποδείχθηκε φέτος ότι είναι συμβατή με το επίπεδο της Ελλάδας.
Οι «κιτρινόμαυροι» θα βρεθούν στον 2ο προκριματικό γύρο, με συντελεστή 10,000 βαθμούς και θα δώσει μάχη για τρεις προκρίσεις που θα τη φέρουν στο ανανεωμένο League Stage.
Έξι σερί Πέμπτες που εν πολλοίς θα κρίνουν όλη τη χρονιά του Δικεφάλου, αλλά που ενδέχεται αν περάσει και τις τρεις πίστες να βγει τόσο οικονομικά και πνευματικά, όσο και αγωνιστικά πιο ισχυρή.
Τα οικονομικά δεδομένα του League Stage
Εφόσον λοιπόν η ΑΕΚ καταφέρει να μπει στο νέο League Stage του Conference League που λανσάρει από φέτος η UEFA μέσω του rebranding των ευρωπαϊκών της διοργανώσεων θα καρπωθεί σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Χρήματα τα οποία ανάλογα την πορεία της μπορούν να εκτοξευτούν και όχι μόνο να πλησιάσουν τα 10.790.000 ευρώ που είχε πέρυσι η Ένωση ως έσοδα από τη συμμετοχή της στην Ευρώπη, αλλά να αγγίξουν και τα 16.532.000 που πήρε ο Ολυμπιακός με την κατάκτηση του Conference League.
Κι εξηγούμαστε. Κάθε μία από τις 36 ομάδες που θα λάβουν μέρος στο League Stage της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής θα έχει εγγυημένα έσοδα 3.170.000 ευρώ. Χρήματα τα οποία θα δοθούν σε δύο δόσεις, η πρώτη αφορά το ποσό των 3.050.000 ευρώ και η δεύτερη αυτό των 120.000 ευρώ.
Θυμίζουμε ότι πέρυσι η ΑΕΚ είχε βάλει στα ταμεία της 3.630.000 από τη συμμετοχή της στον δεύτερο όμιλο του Europa League. Σε αντίθεση με το League Stage του Champions League και του Europa League, οι 36 ομάδες του Conference θα δώσουν έξι αγώνες (τρεις εντός και τρεις εκτός με έναν αντίπαλο από καθένα από τα έξι γκρουπ δυναμικότητας) και όχι οκτώ.
Κάθε νίκη θα πριμοδοτείται με 400.000 ευρώ και κάθε ισοπαλία με 133.000 ευρώ, ενώ την αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε η Ένωση πήρε 630.000 ευρώ από τη νίκη της στο Μπράιτον με 3-2 και 230.000 από την ισοπαλία της με 1-1 στην OPAP Arena κόντρα στον Άγιαξ.
Επίσης, κάθε σύλλογος θα πάρει ένα μπόνους ανάλογα με τη θέση στην οποία θα τερματίσει στο μίνι πρωτάθλημα. Ο 36ος θα λάβει μία “μετοχή”, αξίας 28.000 ευρώ. Ο 35ος δύο “μετοχές” (28.000Χ2) και ούτω κάθ’ εξής. Όσο πιο ψηλά τερματίσει η ΑΕΚ, τόσα περισσότερα χρήματα θα βάλει στο ταμείο της.
Για να συνεχίσει στα νοκ άουτ της διοργάνωσης, ο Δικέφαλος θα πρέπει να λάβει μία από τις 24 πρώτες θέσεις. Εάν καταφέρει να βγει από 1η έως και 8η θα λάβει επιπλέον 400.000 ευρώ, ενώ αν καταταγεί από 9η έως και 24η θα πάρει επιπροσθέτως 200.000 ευρώ.
Έσοδα και στα επόμενα στάδια
Πρόκρισης στα playoffs: 200.000 ευρώ ανά ομάδα
Πρόκριση στη φάση των 16: 800.000 ευρώ ανά ομάδα
Πρόκριση στα προημιτελικά: 1.300.000 ευρώ ανά ομάδα
Πρόκριση στα ημιτελικά: 2.500.000 ευρώ ανά ομάδα
Πρόκριση στον τελικό: 4.000.000 ευρώ ανά ομάδα
Στον νικητή θα δοθούν επιπλέον 3.000.000 ευρώ.
Τι είναι το value pillar
Στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης των ευρωπαϊκών της διοργανώσεων την προσεχή τριετία, η UEFA προχώρησε και σε αντικατάσταση του market pool και της κατάταξης των ομάδων (club coefficients) με το value pillar.
Ο “πυλώνας αξίας” είναι ένα πολύπλοκο σύστημα διανομής χρημάτων που έχει ως επίκεντρο τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Χωρίζεται σε δύο μέρη, το ευρωπαϊκό και το μη ευρωπαϊκό.
Το πρώτο θα αφορά την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στις αγορές της UEFA και το δεύτερο στις υπόλοιπες ανά τον κόσμο. Κάθε ομάδα λαμβάνει χρήματα και από τις δύο αγορές.
Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό κομμάτι, οι ομάδες που συμμετέχουν κατατάσσονται ανάλογα με τη συμμετοχή του τηλεοπτικού παρόχου κάθε χώρας στα συνολικά τηλεοπτικά κέρδη σε κάθε κύκλο διοργάνωσης.
Για παράδειγμα, η Αγγλία που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το Νο1 στην εν λόγω λίστα, τότε η μία ομάδα που θα έχει στο Conference League εφόσον προκριθεί, Τσέλσι, θα έχει την πρώτη θέση. Επειδή όμως δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο με τις ομάδες που θα συμμετάσχουν από κάθε χώρα, οποιαδήποτε ανάλυση δεν έχει βάση για την ώρα.
Επιπλέον, θα δημιουργείται και ένα δεύτερο ranking το οποίο θα καθορίζεται από τους βαθμούς 5ετίας του κάθε συλλόγου. Η θέση της ΑΕΚ θα εξαρτηθεί από τις ομάδες που θα βρεθούν τελικά στο League Stage του Conference League, με την Ένωση για την ώρα να βρίσκεται σίγουρα στο πέμπτο γκρουπ δυναμικότητας και να προσδοκά σε τουλάχιστον δύο αποκλεισμούς ομάδων με μεγαλύτερο συντελεστή από αυτή για να προβιβαστεί στο τέταρτο pot.
Το τελικό ranking θα “φτιάχνεται” από το μέσο όρο των δύο κατατάξεων και θα μοιράζονται 666 “μετοχές”. Η τελευταία ομάδα θα λαμβάνει μία “μετοχή”, η οποία υπολογίζεται στα 64.000 ευρώ (εάν το ευρωπαϊκό μέρος αναλογεί στο 75%, όπως συνέβη πέρσι). Η πρώτη ομάδα του ranking θα έχει 36 “μετοχές”, δηλαδή μπορεί να έχει έσοδα κοντά στα 2.304.000 ευρώ.
Στο μη ευρωπαϊκό κομμάτι (non-european part) θα υπολογίζονται οι πόντοι κάθε ομάδας τα τελευταία 10 χρόνια και η συνεισφορά κάθε χώρας στην αγοροπωλησία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η τελευταία ομάδα της κατάταξης στο Conference League θα λαμβάνει μία “μετοχή” 21.000 ευρώ, η 35η δύο “μετοχές” (21.000Χ2) και ούτω καθ’ εξής.
Ο Δικέφαλος την περσινή σεζόν από το club coefficient και το market pool είχε έσοδα περίπου στα 3.000.000 ευρώ, ενώ συνολικά έκλεισε τη σεζόν τόσο από τη συμμετοχή του στα playoffs του Champions League, όσο και από την πορεία του στους ομίλους του Europa League με έσοδα που άγγιξαν τα 10.790.000 ευρώ.
Για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, εάν υπολογίσουμε μονάχα τα εγγυημένα χρήματα (χωρίς τα μπόνους νίκης και πορείας), αλλά και τα έσοδα του value pillar από την τελευταία θέση (μένει να δούμε την κατάταξη που θα βρεθεί η ΑΕΚ), τότε η Ένωση σε περίπτωση που καταφέρει να μπει στο League Stage του Confrence League θα ξεκινήσει κατ’ ελάχιστο από τα 3.808.000 ευρώ [3.283.000 + 525.000 (3Χ175.000 ευρώ) από τις τρεις προκρίσεις του μέχρι τον όμιλο] και το ποσό αυτό θα αυξηθεί ανάλογα με τις επιτυχίες της ομάδας.
ΠΗΓΗ: enwsi.gr
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια