Η Εθνική Ελλάδας επιστρέφει σπίτι της - Η «OPAP Arena» της ΑΕΚ είναι το ομορφότερο γήπεδο και θα είναι η έδρα της «γαλανόλευκης»


Η Εθνική Ελλάδας επιστρέφει μετά από 22 χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια για παιχνίδι στο ομορφότερο γήπεδο της χώρας, την "OPAP Arena" της ΑΕΚ

Λίγους μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας της, η «Αγιά Σοφιά – OPAP Arena» ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της και για την Eθνική ομάδα. Η ΕΠΟ και η τεχνική ηγεσία του εθνικού μας συγκροτήματος έχουν πάρει την απόφαση να μονιμοποιήσουν το νέο γήπεδο της ΑΕΚ ως έδρα της γαλανόλευκης και ο φιλικός αγώνας με τη Λιθουανία θα είναι ο πρώτος από μία σειρά αναμετρήσεων, στις οποίες η Ελλάδα θα έχει έδρα τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Θα ακολουθήσουν τα ματς της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2024 με αντιπάλους τις Ιρλανδία, Γαλλία, Ολλανδία και Γιβραλτάρ κι έτσι θα αποκατασταθεί επιτέλους μία αδικία που για δεκαετίες είχε συντελεστεί σε βάρος της ΑΕΚ, όταν είχε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα γήπεδα στην Αθήνα, αλλά οι τότε διοικήσεις της ΕΠΟ δεν το προτιμούσαν σχεδόν ποτέ για έδρα της Εθνικής.

Το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε φιλοξενήσει τη γαλανόλευκη μόνο οκτώ φορές μέχρι το 2003, οπότε και κατεδαφίστηκε. Κανένας από αυτούς τους αγώνες δεν ήταν επίσημος, αφού η ΕΠΟ επέλεγε το συγκεκριμένο γήπεδο μόνο για κάποιες φιλικές αναμετρήσεις. Από το 1968 έως το 2001 ήταν μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών οι φορές που το γήπεδο της ΑΕΚ άνοιξε τις πύλες του για την Εθνική Ανδρών, αν και πολύ συχνά φιλοξενούσε σημαντικούς επίσημους αγώνες της Εθνικής Ελπίδων.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘60 ο μόνιμος τόπος διεξαγωγής των αγώνων της Εθνικής Ελλάδας ήταν το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ήταν το πιο κλασικό γήπεδο της πρωτεύουσας και μάλιστα στο κέντρο της, όπου μπορούσαν να έχουν πρόσβαση οι φίλαθλοι από όλα τα σημεία του λεκανοπεδίου. Αργότερα, όταν το στάδιο Καραϊσκάκη εκσυγχρονίστηκε για τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου του 1969, άρχισε και αυτό να αποτελεί όλο και πιο συχνά έδρα της Εθνικής σε επίσημους και φιλικούς αγώνες. Από τα τέλη του 1982 υπήρχε πια και το ΟΑΚΑ, από το 2004 και για αρκετά χρόνια η Εθνική έπαιζε στο «Γ. Καραϊσκάκης», ενώ περιστασιακά είχε έδρα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και επαρχιακά γήπεδα.

Από το 1968 ως το 2001

Το Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας είχε γίνει από τις αρχές του 1962 ένα πολύ μεγάλο, σύγχρονο και λειτουργικό στάδιο, αφού η διοίκηση του συλλόγου υπό την προεδρία του Νίκου Γκούμα είχε πραγματοποιήσει μία εντυπωσιακή επέκταση και ανάπλασή του και το είχε καταστήσει ως το πιο σύγχρονο της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΠΟ δεν το επέλεγε για έδρα της Εθνικής μέχρι τον φιλικό αγώνα με την Αίγυπτο το 1968. Η ομάδα μας νίκησε 4-1 και το πρώτο γκολ εκείνης της νίκης το είχε πετύχει, ποιος άλλος, ο μεγάλος Μίμης Παπαϊωάννου!

Έπρεπε να περάσουν πάνω από τέσσερα χρόνια και να μπούμε στο 1973 για να ξαναδούμε την Ελλάδα να παίζει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτό έγινε στο 2-2 με την Βουλγαρία, όταν η ομάδα μας προηγήθηκε στο πρώτο εικοσάλεπτο με 2-0, όμως οι Βούλγαροι έφτασαν στην ισοφάριση με τέρματα των Ντένεφ και Μπόνεφ που πολλά χρόνια αργότερα αγωνίστηκαν σε Εθνικό και ΑΕΚ αντίστοιχα. Μοναδικός εκπρόσωπος της ΑΕΚ σε εκείνο τον αγώνα ήταν κεντρικός αμυντικός Απόστολος Τόσκας.

Έπρεπε να περάσουν άλλα πέντε χρόνια για να ξαναδούμε φιλικό της εθνικής στο γήπεδο της ΑΕΚ και αυτό ήταν το 1-1 με την Αυστρία το 1978. Τρεις παίκτες της ΑΕΚ, ο Πέτρος Ραβούσης ο Μίμης Παπαϊωάννου και ο Θωμάς Μαύρος, έπαιξαν στην… έδρα τους εκείνο το απόγευμα.

Στους πρώτους μήνες του 1982 η Ελλάδα έπαιξε δύο φορές στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τον Ιανουάριο έχασε με 2-1 από την Πορτογαλία στον αγώνα που αποτέλεσε το ντεμπούτο του Στέλιου Μανωλά με τα γαλανόλευκα, ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα ηττήθηκε με 0-2 από τη Σοβιετική Ένωση, σε έναν αγώνα όπου η ΑΕΚ δεν είχε κανέναν παίκτη στην ελληνική ενδεκάδα!

Πέρασε σχεδόν μία δεκαετία για να ξαναδούμε την Εθνική μας να παίζει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ήταν το φιλικό 2-2 με τη Σουηδία, στο οποίο είχε σκοράρει για τους Σουηδούς ο Μάγκνους Ερλινγκμαρκ, ο πατέρας του σημερινού ποδοσφαιριστή του Ατρομήτου. Μόνο ο Στέλιος Μανωλάς είχε παίξει από πλευράς ΑΕΚ. Έξι χρόνια αργότερα, στο 0-0 με την Πορτογαλία, ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που αγωνίστηκαν ήταν ο Ηλίας Ατματσίδης ο Μιχάλης Βλάχος ο Ντέμης Νικολαΐδης και ο Χρήστος Κωστής.

Τελευταίος αγώνας της Εθνικής Ανδρών στο παλιό γήπεδο της ΑΕΚ ήταν το 4-2 με την Εσθονία τον Νοέμβριο του 2001, Τα τρία πρώτα γκολ σημειώθηκαν από ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ δύο από τον Νικολαΐδη και ένα από τον Τσιάρτα. Άλλοι τέσσερις ποδοσφαιριστές της ομάδας, ο Θοδωρής Ζαγοράκης ο Βασίλης Λάκης, ο Μιχάλης Κασάπης και ο Άκης Ζήκος είχαν αγωνιστεί στο συγκεκριμένο αγώνα, με ππροπονητή τον Ότο Ρεχάγκελ.

Σχεδόν 22 χρόνια μετά, η εθνική Ελλάδας επιστρέφει στη Νέα Φιλαδέλφεια μόνο αυτή τη φορά επιστρέφει για να μείνει. Η ομάδα που εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες δεν είναι δυνατόν να μην αγωνίζεται στο πιο σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας και ελπίδα όλων μας είναι ότι με έδρα αυτό θα γράψει μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας της.

Οι οκτώ φιλικοί αγώνες της Εθνικής Ελλάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια

21 Νοεµβρίου 1968: Ελλάδα – Αίγυπτος 4-1 (29’ Παπαϊωάννου, 31’ Αϊδινίου, 53’ , 65’ ∆έδες – 58’ Ριάντ)

Eλλάδα: Τουρκοµένης, Γκαϊτατζής, Χαλιαµπάλιας, Μπαλόπουλος, Ντουνιάς, Καραφέσκος, Χάιτας, Αϊδινίου, Σιδέρης (46’ Κούδας) Παπαϊωάννου, Μποτίνος (46’ ∆έδες). Προπονητής: Νταν Γεωργιάδης

31 Ιανουαρίου 1973: Ελλάδα – Βουλγαρία 2-2 (13’ Σαράφης, 17’ Ελευθεράκης – 30’ Ντένεφ, 36’ Μπόνεφ)

Ελλάδα: Κωνσταντίνου, Πάλλας , Σιώκος, Αγγελής, Τόσκας (46’ Καψής) Eλευθεράκης (74’ Ασλανίδης), Σαράφης, Συνετόπουλος (46’ Τερζανίδης), Κούδας (46’ ∆έδες), Αντωνιάδης, Μαύρος. Προπονητής: Μπίλι Μπίγκαµ (Βόρεια Ιρλανδία)

15 Φεβρουαρίου 1978: Ελλάδα – Αυστρία 1-1 (40’ Γαλάκος – 60’ Κρανκλ)

Ελλάδα: Κάκαρης, Kυράστας, lωσηφίδης, Φοιρός, Ραβούσης, Δαµανάκης, Αναστασιάδης (82’ Λάκης Παπαϊωάννου), Μίµης Παπαϊωάννου (73’ Γκέσιος), Μαύρος, Γαλάκος, Καλαµπάκας (65’ Σεµερτζίδης). Προπονητής: Αλκέτας Παναγούλιας

20 Ιανουαρίου 1982: Ελλάδα – Πορτογαλία 1-2 (23’ Αναστόπουλος – 43’ , 77’ Ολιβέιρα)

Ελλάδα: Σαργκάνης, Βαμβακούλας, Φοιρός, Μανωλάς, Ιωσηφίδης, Λιβαθηνός, Κούης, Κωστίκος, Αναστόπουλος, Γαλάκος (25’ Γούναρης) Χαραλαμπίδης (68’ Χρ. Δημόπουλος). Προπονητής: Χρήστος Αρχοντίδης

10 Μαρτίου 1982: Ελλάδα – Σοβ. Ένωση 0-2 (37’ Τσερενκόφ, 50’ Μπούριακ)

Ελλάδα: Σαργκάνης (52’ Κωνσταντίνου) Μπέριος (65’ Ταράσης), ∆οντάς, (75’ Χαλκίδης), Γκαλίτσιος, Βαµβακούλας (80’ Μίχος), Λιβαθηνός, Κούης, Κούδας, Κωστίκος (46’ Περσίας), Αναστόπουλος, Βαλαώρας. Προπονητής: Χρήστος Αρχοντίδης

17 Απριλίου 1991: Ελλάδα – Σουηδία 2-2 (11’ Φόντερµποργκ αυτ., 86’ Στ. Μπορµπόκης – 21’ Έρλινγκμαρκ, 62’ Νταλίν)

Ελλάδα: Σαργκάνης (46’ Θ. Παπαδόπουλος)-Αποστολάκης (70’ Καραταΐδης), Καραγεωργίου, Μανωλάς (46’ Βακαλόπουλος), Μητσιµπόνας, Τσαλουχίδης, Σαραβάκος, Τουρσουνίδης (46’ Αθανασιάδης) Δηµητριάδης (46’ Μπορµπόκης), Καραπιάλης (75’ Αλεξανδρής), Τσιαντάκης (75’ Κωφίδης). Προπονητής: Αντώνης Γεωργιάδης.

19 Φεβρουαρίου 1997: Ελλάδα – Πορτογαλία 0-0

Ελλάδα: Ατµατσίδης (46’ Μιχόπουλος)-Αποστολάκης, Καραταΐδης, Ουζουνίδης, Καλιτζάκης, Μ. Βλάχος (63’ Πουρσανίδης), Ζαγοράκης, Νικολαΐδης, Γεωργάτος (30’ Κωστής), Τσιάρτας (46’ Φραντζέσκος), ∆ώνης (46’ Γ.Χ. Γεωργιάδης). Προπονητής: Κώστας Πολυχρονίου

10 Νοεμβρίου 2001: Ελλάδα – Εσθονία 4-2 (6’ , 10’ , Νικολαΐδης, 25’ Τσιάρτας, 39’ Μαχλάς – 44’ Βίκμας, 80’ Ζελίνσκι πεν.)

Ελλάδα: Νικοπολίδης (46’ Χαλκιάς) Κατσιαμπής, Φύσσας, Νταμπίζας, Βόκολος, Ζαγοράκης (46’ Καφές), Λάκης (46’ Γ. Χ. Γεωργιάδης), Κασάπης (60’ Π. Κωνσταντινίδης), Μαχλάς (46’ Βρύζας), Τσιάρτας (65’ Ζήκος), Νικολαΐδης (46’ Λυμπερόπουλος). Προπονητής: Οτο Ρεχάγκελ



ΠΗΓΗ: enwsi.gr

0/ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ/ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια